Köpekler artık insanoğlunun en sadık dostu en iyi yardımcısı…
Bence en önemlisi biz insanların kurguladığı çarpık medeniyete ayak uyduran , biz insanlardan sonraki tek canlı… Bu medeniyet çıkmazındaki tek çıkarı ise SEVGİ.
Çoğu köpek sahibi; köpeklerinin sahiplerini ; sahiplerinin onları tanıdığından daha iyi tanıdığını bilirler. Gözümüze bakıp ev halkını şimdi konuşacak diye meraklandıran köpeklerimiz yok değildir. Onları aşılatırız , sağlık kontrollerinden geçirtiriz, doyururuz, çiftleştiririz bazen onların kölesiyizdir; her istediklerini yaparız !!
Ama onları ne kadar tanıyoruz ?
Köpek eğitimine ilk başladığım yıllarda Macaristan İçişleri Bakanlığı Dunakezsi Köpek idarecisi ve köpek eğitim okulunda gördüğüm kurs sanırım hayatımın en önemli noktası idi. Bu kurstan sonra çok sevdiğim bu köpeklerin bakış açısı ile dünyaya bakmaya başladım ve onları tanımaya ve biz insanlarla karşılaştırmaya çalıştım.
Uzun yıllar yapığım araştırmalar ve çalışmalar değişik amaçlı farklı ülkelerde köpekleri üzerine aldığım eğitimleri sonucu böyle bir çalışma yapmaya karar verdim.
Bu yazı aslında gördüğüm kurslar ile bir çok yabancı kaynakların harmanlaması ile hazırlanmış bir kitabın önsüzdür. Kitabın iskeletini Macar okulunda gördüğüm kurs notları oluşturmaktadır. Aslında bilinen bir çok şeyi bilimsel bir disiplin altına almak kendi kendime yüklediğimi bir görevdi. Bu araştırma beni ,sosyoloji ve psikoloji gibi destek öğrenimler ışığında , hep insan ve köpek karşılaştırmasına itti.
Okuduğum yabancı kaynaklardan çeviriler yapmak ; Yapılan çeviriyi sadeleştirmek ; yada yardım aldığım konudan uzak bir çevirmenlerin yaptığı içerik hatalarını toparlamak çok uzun zamanımı aldı.
Konuya tam anlamı ile hakim olduğumu söyleyemem, ama bu konuda söyleyebileceğim en önemli tespitim, Köpek Etolojisinin Köpek Eğitiminin önemli bir yapıtaşı olduğudur, Bu yapı taşı Doğru yerleştirilmezse Köpek Eğitimi Hep Eksik Kalacaktır.
Genel Türkçe Sözlükte Hayvan Etolojisi i ; Hayvanların davranışlarını kendi doğal çevrelerinde ve deney düzeneğine sokmadan karşılaştırmalı olarak inceleyen bilim dalı olarak açıklanmıştır.
Veteriner Hekimliği Sözlüğü ise Etoloji için; İç ve dış uyarıların etkisiyle oluşan hayvan davranışlarını ve davranış sistemlerini inceleyen ve onları çözümlemeye çalışan karşılaştırmalı hayvan davranışları bilimi olarak tanımlar
Her ne kadar Canis Lupus Domesticus-Köpek artık doğal hayattan kopmuş ise de doğadaki akrabalarını , yani genlerini halen taşıdığı atalarını anlamak Köpek Davranışlarını daha iyi tanımlamamızı sağlar.
İnsan ile içiçe geçmiş hayatları için Son Yılların gözde alanı Köpek Psikolojisi de bundan sonra başlar.
(Detaylı bilgi için
http://cdn.istanbul.edu.tr/FileHandler2.ashx?f=etholoji–giris.pdf
http://dergipark.gov.tr/download/article-file/85068