KÖPEK EĞİTİMİ
Köpekler insanoğlunun hayatına girdiklerinden beri bir çok alanda ve konuda en sadık dostları olarak medeniyet yolculuğunun vazgeçilmezleri oldular.
Köpek insan birlikteliğinin tarihine bakıldığında köpeklerin insandan üstün oldukları bir çok alanda eğitildikleri görülmektedir.
Günümüz dünyasında Köpek Eğitim faaliyetleri de bu kapsamda ele alınmalıdır.
EĞİTİME ALINAN KÖPEKLER FAYDALANMA ALANLARINA GÖRE ÜÇ GRUBA AYRILMAKTADIR.
Etoloji nedir ?
Kelime anlamı itibarı ile etoloji Hayvan davranışları bilimsel olarak inceleyen bilimdir. Köpek Etolojisi de Köpek Davranışlarını inceleyerek onları daha iyi anlamamızı sağlar.
(Detaylı bilgi için http://cdn.istanbul.edu.tr/FileHandler2.ashx?f=etholoji–giris.pdf, http://dergipark.gov.tr/download/article-file/85068 ,
Köpek Etolojisini ise yüzyıllardır bize dostluk eden Köpeklerin davranışlarını inceleyen bilim dalı olarak adlandırabiliriz.
KÖPEK EĞİTİMİ NEDİR ?
Bu soruya yüzlerce sayfalık bilimsel cevaplar vermek mümkün, ancak kısaca köpeğin insanla birlikte yaşayabilmesi adına uygulanan bir uyum sürecidir. Süreçtir zira birliktelik olduğu sürece devam edegelen bir eylemdir.
Köpek etlojisi konusunda çalışan bilim adamlarının sayesinde köpekleri çok daha iyi tanımaya başladığımız son yüzyılda köpek eğitimi de gelişme göstermiştir.
Ev ve Aile Köpekleri ( Pet )
Genellikle ev ortamında yaşayan köpekler için kullanılan genel bir tabirdir. Ev ve aile köpekleri tamamen aile bireylerine angaje eğitim almaktır.
Ülkemizde Köpekle birlikte yaşa kültüründe son dönemdeki gelişmeye rağmen, gerek yanlış köpek seçimi, gerek köpeğe uygun olmayan bakım şartları gerek se köpek sahiplerinin faydalanacağı yeteri kadar kaynak olmaması , bakılamayıp sokağa bırakılmaları ile ” sokak köpekleri sorununu” da tetiklemektedir.
Ev ve aile köpekleri , bazen bahçeli evlerde , bazen apartman katlarında yaşamaktadırlar. Asıl itibarı ile köpek için nerede yaşadığı değil , onunla birlikte yaşayanların yani insanlarının ( sürüsünün ) ; köpeğin temel sağlık ve beslenme ihtiyaçlarının yanı sıra davranışsal ihtiyaçlarını giderip gidermedikleri önemlidir.
Spor Köpekleri
Belirli kurallar çerçevesinde , belirlenmiş sahalarda yarışan köpeklerdir. Avrupada oldukça yaygın olan IPO, Freesbe, Agility gibi köpekli sporlar bulunmakla beraber, kızak çekme, tazı yarışları gibi oldukça ağır ve yıpratıcı köpekli sporlar da vardır.
Köpekler sporcularla birlikte evlerde yaşıyor olabilecekleri gibi, özel barınaklarda ve köpekçiftliklerinde de yaşıyor olabilirler. Bu bağlamda hem eve uyumları hem de yaptıkları spora yönelik eğitim almaları gerekecektir.
Steve Teer throws frisbees for his dog Whiskey to make an aerobatic jump Wednesday in Vacaville. Teer and whiskey recently won the freestyle flying disc competition in the Purina Pro Plan Incredible Dog Challenge in San Diego. (Conner Jay/Daily Republic)
İş Köpekleri
İş Köpekleri eğitimleri köpeklerin faaliyet alanlarına göre iki ana alt başlıkta ele alınmaktadır.
Hizmet Köpekleri ve Görev Köpekleri
Hizmet Köpekleri belirli bir alanda eğitilerek birlikte yaşadıkları insanlara hizmet eden köpeklerdir, Örneğin rehber köpekler, asistan köpekler ( engelli bireylere destek amacı ile eğitilen) bu kısımda yer alırlar.
Görev Köpekleri ise eğitildikleri alan dolayısı ile başta beraber görev yaptığı insan olmak kaydı ile tüm insanlar için çalışırlar, bomba köpekleri, narkotik köpekleri arama kurtarma köpekleri, mantrailing/Koku takibi köpekleri bu alanda sayılabilir.
Bununla birlikte örneğin rehabilitasyon köpekleri hem birlikte yaşadığı sahipleri için hem de başka insanlara psikolojik destek olmak amacı ile eğitilebilirler.